Bladlus

Bladlus (Aphidoidea)
Bladlus (Aphidoidea)

Bladlus (Aphidoidea)

Bladlus: Hageeierens skrekk

Først ser vi på vanlig fakta om bladlusa, så kommer det som er fasinerende med dette lille «skadedyret». Til slutt noen ideeer om hvordan en kan ta knekken på de lille rakkeren.

 

Bladlus lever av å suge saften ut av planter. Det er rundt 4000 arter, og av disse er det ca. 250 som er plagsomme.
Størrelsen varierer i lengde fra én til ti millimeter, og de fødes både med og uten vinger av begge kjønn. Lusa finnes i flere farger, grønne, sorte, brune og rosa/røde. De har to fasettøyne, og punktøyne som er plassert bak og over fasettøynene. Flere arter har to rørformete utvekster bak på kroppen som kan frigi duftstoff ved fare.
Bladlusas levealder er en 5-6 dager.

Bladlus (Aphidoidea)

Bladlus (Aphidoidea)

Det fasinerende er bladlusas formeringsevne.

En såkalt matriark klekkes fra eggene om våren, og formerer seg aseksuelt. Dette fører til bladlus-jomfruer. Disse jomfruene reproduserer seg også aseksuelt.
Her er det fart i sakene: 50 bladlusgenerasjoner pr. sommer og opptil seks nyfødte bladlus pr. jomfru pr. dag. Dette blir det mye saftdrikking av.
Først når det nærmer seg høsten produserer hunnene hannbladlus, igjen gjennom jomfrufødsel. Først nå parer hunn og hann seg som de fleste andre dyr, og eggene legges av årets siste kvinnelige generasjon. Eggene overvintrer og klekkes til våren.Info hentet fra Wikipedia

 

Bladlus (Aphidoidea)

Bladlus (Aphidoidea)

Disse små skadedyrene gjør vi alt for å fjerne på forskjellige finurlige måter, som: sitronvann, tomatuttrekk, melk, moset kvitløk i mineralolje, marihøne, gift, høytrykkspyler, hageslange, neslevann, blande rødsprit og melk, eplejuice, maur, blomsterfluer, kneppe dem flate eller plante tagetes, persille, lavendel. Her er det bare å velge framgangsmåte, og lykke til med jobben.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *